Знаете ли, че.. Детето Ви е отделна личност! То е отражение, но не и Ваше продължение.

Знаете ли, че.. Детето Ви е отделна личност! То е отражение, но не и Ваше продължение.

14 май 2024

Три факта, които е добре да знаете:

 • Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза. В този период, както Вие, така и детето Ви, сте объркани. Най-важното нещо е комуникацията.
  Там, където има ясна комуникация, където се обсъждат проблемите, където има чуване и слушане , трудностите намаляват и/ или не се превръщат в проблем. Разумните родители ПРЕГОВАРЯТ, но не позволяват на юношата да надделява.
  И нещо много важно: Не забравяйте, че преди да се появят децата в Живота Ви, до Вас е бил партньора Ви. Често се прави грешката, с появата на детето, то да стане приоритет, а комуникацията между родителите остава на заден план. Практиката и Живота показват, че причините за проблеми с тийнейджъри, често са недобрите взаимоотношения между съпрузите. Така че главната задача на родителите е да изградят сплотено семейство. Защо това е толкова важно? – Защото в тази възраст тийнейджърите се връщат със сърцето си назад и преживяват отново всички конфликти, особено минали конфликти с родителите.

 • Причините детето да не се доверява на родителите си, е нужно да се търсят още в детството. Всеки път , в който детето е оставяне на баби, дядовци, на други хора, или дори в детската градина, детето преживява травма. Това са отделни епизодчета, които детето запечатва. И каквото „снима“ детето, това по-късно отпечатва тийнейджъра. Пълноценното време и качествената връзка между детето и родителите и основа за добри отношения по-късно.

 

 • Тийнейджърството е важен период, защото той е прехода между детството и зрелостта. Това е и периода, в който юношата търси отговорите на важните въпроси за себе си:

  - Кой съм аз? – това е може би най-важният въпрос за юношата. Започва да съпоставя всичко, което до този момент е чул за себе си от близките си с онова, което му казват приятелите. Това е периода, в който се изгражда кумир. Някой, когото да следва.

  - Как да живея спокойно с другите? – т.е. как тийнейджъра да изгражда близки отношения, как да има независимост, без това да е причина за конфликт..

  - Къде е моето място? – какви са предпочитанията, интересите, силните страни, как вижда себе си юношата в бъдеще.

  - В какво вярвам? – онова,  в което вярва тийнейджърът е като опорната му точка, около която изгражда пътя си.

 

Не забравяй, че много важен пункт в юношеството е САМООЦЕНКАТА – въпросите : „От кого съм приет и от кого – не?  Ценен ли съм? За кого? Каква е стойността ми?

 

Автор: Деница Божанова

 

Ако имате въпрос/и, които Ви притесняват и искате да обсъдим, не се колебайте да зададете своя безплатен въпрос и/ или да заявите своята онлайн консултация, като последвате линковете:

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html

 

 

 

 


Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още