Ужас! Детето ми не иска да учи!

Ужас! Детето ми не иска да учи!

7 май 2024

Като психолог, към мен  често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

„Какво да правим?“ – често ме питат те.

Факторите , поради които детето не иска да учи, са различни. Повечето родители определят това като мързел.
Но сред причините, не бива да се пропускат и:
- Семейни проблеми
- Твърде голям натиск или претоварване
- Твърде бързо темпо, с което се поднася училищния материал
- Психологически проблеми
- Липса на самоувереност
- Пренебрежение от страна на родителите
- Стрес заради връстници

Това може да са само малка част от причините, поради които детето не проявява интерес към ученето. Освен това, не бива да се пренебрегва и индивидуалността на всяко дете. Онези деца, които наричаме добри ученици, не се раждат такива. Те са станали такива, благодарение на подкрепата и насърчението от страна на родителите, както и от средата вкъщи.

Не бива да се забравя, че въпреки, че училището е главният източник на знания, самоувереността, самочувствието, изграждането на детето, като личност, започва от семейството.

Затова, следващият път, когато забележите, че детето Ви не иска да учи, не бързайте да го наричате мързеливо, а седнете и поговорете с него. Поискайте да Ви разкаже и слушайте внимателно, как се чувства в училище, какво го затруднява, притеснява, тревожи.
Дори и да има някакви затруднения в училищния материал, то ще е спокойно, знаейки, че го подкрепяте, чувате и правите опити да го разберете.

Не забравяйте, че детето Ви е щастливо, когато Вие сте щастливи!

Автор: Деница Божанова, Психолог

Ако имате въпрос/и, които Ви притесняват и искате да обсъдим, не се колебайте да зададете своя безплатен въпрос и/ или да заявите своята онлайн консултация като последвате линковете:

 


Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още