Тийнейджърството е период. Обичай детето си!

Тийнейджърството е период. Обичай детето си!

4 май 2024
  • Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“. Той/ тя прави това предимно чрез поведението си, а не с думи. Ако Вие обичате безусловно тийнейджъра , той ще разбере, че отговорът е „да“. Да обичате безусловно юношата си, означава, че го обичате въпреки всичко: независимо как изглежда, какви са неговите предимства или недостатъци, независимо как постъпва.

 

  • Знаете ли, че разминаванията с Вашият тийнейджър идват от там, че той се ориентира по поведението, докато възрастните общуват словесно.

  • Знаете ли, че тийнейджърите са като огледала. Ако получават любов, те ще отговорят по същия начин. Ако не получават – те нямат нищо в замяна.

  • Знаете ли, че тийнейджъра има нужда от Вашето мнение. Онова, което иска е просто да бъде чут. Без значение дали Ви харесва или не това, което чувате, слушайте внимателно и съсредоточено.

  • Знаете ли, че Вашият юноша е също толкова объркан от промените, които се случват с него, колкото и Вие. Вие сте възрастният, а той има нужда от Вас.

  • Знаете ли, че тийнейджърът на 21 век преживява много повече стрес, отколкото вас, като тийнейджър. Не сравнявайте него със себе си.

  • Знаете ли, че въпреки, че юношата Ви е дете, той очаква от Вас да се отнасяте с него като с възрастен – да чувате мнението му и да се интересувате от, дори и странните му интереси. Наблюдавайте, но не критикувайте и не ограничавайте до крайности.

  • И не забравяйте, че това е период, който ще премине. Но Вашият тийнейджър Ви наблюдава и подражава.

 

Автор : Деница Божанова, Психолог

 

Ако имаш въпрос, който искаш да зададеш или си в ситуация, от която смяташ, че няма изход.. повярвай, че има.

Задай своя безплатен въпрос и / или заяви своята онлайн консултация с психолог Деница Божанова.
Не си сам!

 

За въпроси и заявки може да последвате линковете:

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html


Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още