Мислите и емоциите на тийнейджърите днес

Мислите и емоциите на тийнейджърите днес

28 май 2024

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви? Какво преживяват? Или се задоволявате с дежурното : „Всичко е наред“ и „Не ми се говори“?!

Вие смятате, че вашият тийнейджър не иска да говори с вас , а всъщност юношата ви копнее да сподели и да каже какво го тормози или вълнува. Защо тогава не говори? – ще попитате вие.

Работата ми с достатъчно на брой тийнейджъри ми позволява да заключа, че обобщения от рода: „ Ти никога няма да..“, „ Ти винаги..“, „Учи ли?“, „Защо имаш 4?“ , „Стига с  този телефон“, са причина юношата да се затвори в себе си и даже да не ви чува.

Искам да ме разберете правилно: Не казвам, че не трябва да се интересувате от успеха на детето си, нито да не задавате въпроси. НО запомнете, че няма толкова голяма значение КАКВО казвате, колкото КАК казвате нещо.

Тийнейджърите, с които работя споделят, че обичат родителите си, че искат да споделят с тях, но „как не разбират, че оценката не е най-важното нещо“, „че от една страна искат да съм самостоятелен/а, а всичко правят вместо мен..аз как да се науча, ако не сгреша?“

Често чувам родители да определят децата си като мързеливи, без цели, без яснота за бъдещето, не ангажирани, а всъщност въпросът и проблемът дори е в това, че тези определения са изказани за тях, пред тях.
А всъщност, децата ви са пълни с емоции, мечти, планове, които искат да споделят.
Опитай следващия път да поговорите по друг начин, като например разкажеш как си се чувствал ти, когато си бил тийнейджър, какво ти е било трудно или как си грешил. Така предразполагаш детето си, да ти се довери, да повярва, че не го поучаваш, а го разбираш.
Никой не е казал, че е лесно… но си струва.

Самата аз имам дете тийнейджър и зная от първо лице какво явление е това. Как настроенията се променят десетки пъти през деня. Как се питаш : това твоето дете ли е? И къде сгреши.
Повярвай, че те разбирам.
Но запомни, това е само период. И това ще мине!
Обичай детето си! Само това е важно.

 

Автор: Деница Божанова, психолог

 

Линк за лична онлайн консултация:

 

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html

 

 

За още полезно съдържание от автора - психолог Деница Божанова може да последвате линковете:

 

https://dushevnosti.com

 

 

https://www.facebook.com/dushevnosti

 


Чувам много родители, които идвайки при мен казват: „Не разбирам защо е все недоволен/а? От него се иска само да учи“.

прочети още

Повечето родители, които идват или се обръщат за съвет към мен, смятат, че са възпитали и подготвили по най-добрият начин за Живота детето си.

прочети още

Родителите искат най-доброто за децата си. И се стараят да им го осигурят.

прочети още

В съвременния свят, където технологиите играят ключова роля във всички аспекти на нашия живот, дигиталните форми на учене са станали изключително популярни.

прочети още

Ако имаш дете/ деца, особено в тийнейджърска възраст, значи разбираш какво означава израза : „Все едно говоря на стената“, или поне такова е твоето усещане.

прочети още

Много родители споделят с мен, че не разбират децата си. Много юноши ми споделят същото. От къде идва разминаването?

прочети още

В съвременния корпоративен свят, компютърната грамотност е незаменим актив за всеки служител.

прочети още

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още