Какво е да си родител на тийнейджър

Какво е да си родител на тийнейджър

8 юни 2024

Родителите искат най-доброто за децата си. И се стараят да им го осигурят. И като родители, голяма част от тях смятат, че знаят отговорите, че те са винаги прави.

Когато обаче детето навлезе в т. нар. тийн - период, нещата се променят. Тийнейджъра иска да отстои себе си, да покаже, че вече не е дете, че има свои чувства и преживявания, че иска валидация на това,  кой Е.

От своя страна, родителите имат своите притеснения, в каква среда прекарва времето си детето им, контролират какви оценки има, ровят в стаята им, постоянно им звънят / или обратно – изобщо не го правят/.

И там някъде е онази пресечна точка, в която, ако не прецениш правилно какво и как да се каже и/или направи, неизбежно става конфликт.

Самата аз, като родител на тийнейджър, зная колко е трудно. Но, когато осъзнаваш, че крайната ти точка е да създадеш и да имаш във времето, стабилна връзка с детето си, тогава преодоляваш трудността.

Какво като родители НЕ бива да правите:

  1. Да слагате етикети или да определяте детето си с общоприети изрази.

Да определяш детето си, като „мързел“, „двойкаджия“, че „нищо не може да прави“, само отдалечава детето ти. Това ли искаш? Обясни какво не е приятно за теб и поискай да ти обясни. Определенията не провокират детето ти да споделя – напротив.

  1. Не изисквай и не издавай „заповеди“ . Задавай въпроси!

Когато контролираш в крайна степен и просто казваш какво ТРЯБВА тийнейджъра ти да направи, той се бунтува. И това е така, защото негласно ти му казваш, аз зная, ти – не. Аз казвам, ти – изпълняваш. Вместо това, попитай: „Кога ще е възможно…?“, или „ Какво мислиш по следния въпрос… ?“. Това дава възможност за избор на тийнейджъра как да постъпи, а на теб,  че си направил каквото е нужно.

  1. Замисли се над проявите на инат на твоя тийнейджър

Юношите са гениални в измислянето на стратегии на поведение, което може да ви подразни. Искате да си оправят леглото и стаята, а те всеки път я оставят в безпорядък. Обяснявате мило и тихо, колко е важно за вас дадена среща или разговор, и той прави всичко възможно да ви постави в неудобна ситуация. Не мислете, че юношата ви го прави, защото не е съобразил или е нямал време. Това е по-скоро форма на бунт срещу вашите не поискани съвети или твърде много внимание от ваша страна.

Замислете се, какво искате да постигнете в крайна сметка? – щастливи личности с характер или послушни индивиди, които другите водят за носа?
Не забравяйте, че ВИЕ като родители, сте модела за подражание.

Автор: Деница Божанова

Линк за лична онлайн консултация:

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html

 

 

За още полезно съдържание от автора - психолог Деница Божанова може да последвате линковете:

https://dushevnosti.com

 

https://www.facebook.com/dushevnosti

 


Чувам много родители, които идвайки при мен казват: „Не разбирам защо е все недоволен/а? От него се иска само да учи“.

прочети още

Повечето родители, които идват или се обръщат за съвет към мен, смятат, че са възпитали и подготвили по най-добрият начин за Живота детето си.

прочети още

В съвременния свят, където технологиите играят ключова роля във всички аспекти на нашия живот, дигиталните форми на учене са станали изключително популярни.

прочети още

Ако имаш дете/ деца, особено в тийнейджърска възраст, значи разбираш какво означава израза : „Все едно говоря на стената“, или поне такова е твоето усещане.

прочети още

Много родители споделят с мен, че не разбират децата си. Много юноши ми споделят същото. От къде идва разминаването?

прочети още

В съвременния корпоративен свят, компютърната грамотност е незаменим актив за всеки служител.

прочети още

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още