Как да изградим увереност у детето си

Как да изградим увереност у детето си

18 май 2024

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни. Даваме си сметка, като родители, че е много важно да възпитаме у децата си емоционална и психическа устойчивост. Това ги подготвя към самостоятелно решаване на проблемите.  Силните духом, уверените деца, по-активно участват и в учебния процес и в бъдещи дейности.

Защо обаче, колкото и да се стараят родителите, едни деца са уверени, а други не?
Истината е, че ако родителите са неуверени, не биха могли да възпитат уверени деца. От друга страна, родителството е територия, в която се учим в движение или повтаряме онова, което вече сме видели от своите родители.

Кои са грешките, които родителите допускат при изграждането на увереност у своите деца:

  1. Недостатъчно оценяване чувствата на децата.

Децата трябва да знаят, че изразявайки чувствата си, правят нещо правилно. Когато обаче те споделят чувствата си, а родителите отговорят нещо от рода: „Това не е важно“ или „Ооо, я се успокой“, те дават на децата да се разбере, че чувствата нямат значение и не е нужно да се изразяват.

Ако обаче знаете, например, че детето ви се страхува от тъмното, е добре да го озвучите : “Зная, че тъмното те плаши. Какво би те накарало да се чувстваш по-добре?“. Така учим детето да управлява емоциите си и да търси решение.

  1. Да се пазят от неуспехите.

Прави впечатление, че много родители се стараят да спестят неуспехите на децата си и правят вместо тях онова, което им е трудно. Така не правите добра услуга на децата си.
Защото неуспехът е голяма част от успеха. Необходимо е да се даде възможност на децата да се учат от грешките си. Така се изгражда и увереност, че те могат.

  1. Глезите детето с твърде много подаръци

Децата искат много неща. Когато обаче им предоставяте всичко, което те искат, те не изграждат навици, като самодисциплина и психологическа устойчивост. Децата Ви трябва да знаят, че могат да постигнат онова, което искат, само когато полагат усилия и постоянство.

Тези точки могат да продължат още : очаквате съвършенство от тях, правите така, че на тях да им е комфортно,  не слагате граници.
По този начин, Вие като родители не се грижите за себе си. И по този начин давате пример.
Дори да припознавате себе си в някоя от тези грешки, никога не е късно да започнете по друг начин.  Защо не опитате още днес?

Автор : Деница Божанова, психолог

Ако имате въпрос/и, които Ви притесняват и искате да обсъдим, не се колебайте да зададете своя безплатен въпрос и/ или да заявите своята онлайн консултация, като последвате линковете:

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html

 

 

 


Чувам много родители, които идвайки при мен казват: „Не разбирам защо е все недоволен/а? От него се иска само да учи“.

прочети още

Повечето родители, които идват или се обръщат за съвет към мен, смятат, че са възпитали и подготвили по най-добрият начин за Живота детето си.

прочети още

Родителите искат най-доброто за децата си. И се стараят да им го осигурят.

прочети още

В съвременния свят, където технологиите играят ключова роля във всички аспекти на нашия живот, дигиталните форми на учене са станали изключително популярни.

прочети още

Ако имаш дете/ деца, особено в тийнейджърска възраст, значи разбираш какво означава израза : „Все едно говоря на стената“, или поне такова е твоето усещане.

прочети още

Много родители споделят с мен, че не разбират децата си. Много юноши ми споделят същото. От къде идва разминаването?

прочети още

В съвременния корпоративен свят, компютърната грамотност е незаменим актив за всеки служител.

прочети още

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още