5 съвета към родители за техните пораснали деца

5 съвета към родители за техните пораснали деца

11 юни 2024

Повечето родители, които идват или се обръщат за съвет към мен, смятат, че са възпитали и подготвили по най-добрият начин за Живота детето си.  И това най-вероятно е така, но според техните критерии, техният опит, тяхното възпитание.

И често, именно от тук започват повечето проблеми. Рядко родителите питат детето си, то какво мисли, чувства или иска, защото смятат, че те знаят по-добре.

И в същото време, родителите си представят, че детето им се съветва с тях, че при трудна ситуация ще потърси тях, а не приятелите. И в повечето случаи, юношите се обръщат именно към приятелите, а родителите се чувстват пренебрегнати.  И няма как да е по друг начин, ако на едното място тийнейджъра се е почувствал критикуван, а на другото – чут и приет.

Ето 5 неща, които е добре да /не/ правите, по отношение на порасналите си деца:

1. Не забранявайте комуникацията

Ако юношата Ви има гадже, но вие сте против, да се възмущавате, да повишавате тон или да се карате, няма да помогне – напротив. Той/тя ще продължи да се среща с гаджето, но тайно. По-важно е да говорите и да питате, но

  1. Не прекалявайте с въпросите

Не досаждайте с прекалено много въпроси, с идеята да сте информирани. Това ще има обратен ефект и ще се тълкува като разпит. По-добре намерете време да поговорите и да обясните за СПИН, нежелана бременност, наркотици и всички последици от това.

  1. Въздържайте се от упреци и сравнения

Често чувам родители, които казват : „ Как може другите деца да са с ясни цели, амбиции, желание за работа, а моето нищо не го вълнува“. Така детето Ви ще се отчужди и затвори. Вместо това, то трябва да знае, че е уникално такова, каквото Е и да се интересувате, какво иска, за какво мечтае, без да разубеждавате или съдите. Опознавайте детето си!

  1. Споделете на детето си за своята първа любов

Това, което се случва на детето Ви, се се случвало и на вас. Да, детайлите са различни. Но болката, разочарованието от любов, се е случвало и на вас. Разкажете, обяснете, подкрепете. Това значи много за детето Ви.

  1. Бъдете неговият доверен приятел

Създайте у детето си усещането и увереността, че каквото и да му се случи, може да разчита на Вас.  Не „използвайте“ доверието му, за да изсипвате упреци: „ Аз казах ли ти“, „Така е , като не слушаш“, „Знаех си, че така ще стане“..
Нека тийнейджъра да знае, че каквото и да е станало, вие ще го подкрепите, успокоите и разберете.

Всичко, от което има нужда детето Ви е обич, която да му показвате и то да я усеща!

Автор: Деница Божанова

 

https://effectschool.net/popitai-psihologa-bezplatno.html

 

https://effectschool.net/onlain-konsultatziia-s-psiholog-denitza-bozanova.html

 

 

За още полезно съдържание от автора - психолог Деница Божанова може да последвате линковете:

https://dushevnosti.com

 

https://www.facebook.com/dushevnosti

 


Чувам много родители, които идвайки при мен казват: „Не разбирам защо е все недоволен/а? От него се иска само да учи“.

прочети още

Родителите искат най-доброто за децата си. И се стараят да им го осигурят.

прочети още

В съвременния свят, където технологиите играят ключова роля във всички аспекти на нашия живот, дигиталните форми на учене са станали изключително популярни.

прочети още

Ако имаш дете/ деца, особено в тийнейджърска възраст, значи разбираш какво означава израза : „Все едно говоря на стената“, или поне такова е твоето усещане.

прочети още

Много родители споделят с мен, че не разбират децата си. Много юноши ми споделят същото. От къде идва разминаването?

прочети още

В съвременния корпоративен свят, компютърната грамотност е незаменим актив за всеки служител.

прочети още

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) по математика и български език и литература е от съществено значение за учениците в 7 клас.

прочети още

Имате ли представа какво се случва в главите на тийнейджърите ви?

прочети още

Често родителите, особено на деца, навлизащи в тийнейджърството, правят какво ли не, само и само децата им да учат.

прочети още

В днешния динамичен свят, където знанията и уменията са ключови за успеха, изборът на подходящо обучение е от съществено значение.

прочети още

В днешния свят, където технологиите се развиват с бързи темпове, дигиталният маркетинг играе ключова роля за успеха на всеки бизнес.

прочети още

Като родители, правим всичко възможно да осигурим спокойна, здравословна и сигурна среда за децата си. Стремим се децата ни да не са тревожни.

прочети още

Живеем в толкова динамично време, че стресът и вечното бързане, са неизбежни.

прочети още

Три факта, които е добре да знаете: Нужно е да знаете, че тийнейджърството, като период от развитието е нормативна криза.

прочети още

Като психолог, към мен често се обръщат родители, които са притеснени, а и разочаровани от факта, че влагат всичко в детето/ цата си, а то/ те не само, че не искат да учат, но и нямат идея какво искат, да не говорим за планове и цели.

прочети още

Знаете ли, че най-важният въпрос в ума на Вашия тийнейджър към Вас, като родител е: „Обичате ли ме?“.

прочети още

В дигиталната ера, където съдържанието има съществена роля, вашият бизнес се нуждае от силни, убедителни текстове, които не само привличат внимание, но и въздействат на потребителите.

прочети още

Научаването на нов език може да бъде трудно, но с правилната стратегия и мотивация може да бъде постигнато бързо и лесно.

прочети още

В това интервю ви срещаме с автора на книгата и помагалото “Копирайтинг - възможности и приключения”- Невена Милошева. -

прочети още

Страхът от тестове и изпити е общо явление, което засяга много хора, независимо от тяхната възраст или степен на образование.

прочети още

В свят, където глобализацията е ключов фактор и взаимодействието между култури и нации става все по-често, владеенето на втори чужд език е от съществено значение.

прочети още

Полиглотите - тези удивителни личности, които с лекота научават няколко езика, понякога дори без да се налага да посещават курсове или да използват учебници.

прочети още

Дигитализацията и редица фактори промениха средата за учене и така съвсем естествено през последните години предоставянето на онлайн обучение на деца и възрастни от страната и чужбина се превърна в необходимост.

прочети още

Ще започнем с едно лирическо отклонение, изразяващо се в следното:

прочети още

Търсите помощ за ученици от 1 до 4 клас – при нас ще я откриете. Онлайн уроци от всяка точка на света, когато искаш и колкото искаш!

прочети още

В Училище ЕФЕКТ предлагаме уроци онлайн и това е съвсем логично. Причините за това са няколко:

прочети още

За всяко онлайн обучение и курс получавате сертификат за завършено ниво В Училище ЕФЕКТ получавате сертификат за завършено ниво и това важи за всеки език.

прочети още

Немски език онлайн.Търсите мотивация, за да учите немски език?

прочети още

За много хора математиката и пиратите звучат като две много различни теми, но в действителност има много общо между тях.

прочети още